MANUSIA DIANTARA DUA TANGISAN

Detik waktu bersama kelahiran seorang bayi dihiasi tangisan .

Nyaring berkumandang menghiasi telinga si IBU.

Merakah tersenyum hatinya gembira penawar sakit dan lesu serta berjuang dengan Maut.

Lalu mulailah sebuah kehidupan yang baru didunia dengan sebuat resiko pahit dan kejamnya kehidupan ini, bercucurkan darah dan tetes air mata.Air mata adakalanya penyubur hati, penawar duka.

Adakalanya buih Kekecewaan yang menhimpit perasaan dan kehidupan ini. Air mata seorang manusia hanyalah umpama air kotor diperlimpahan.

Namun setetes air mata kerana takut kepada ALLAH persis permata indahnya gemerlapan terpancar dari segala arah dan penjuru.

Penghuni Syurga ialah mereka yang banyak mencucurkan air mata Demi ALLAH  dan Rasulnya bukan semata karena harta dan kedudukan.

Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang.

Perindu akhirat menangis kerana dunia yang datang.

Alangkah sempitnya kuburku, keluh seorang batil, Alangkah sedikitnya hartaku, kesal si hartawan (pemuja dunia).Dari mata yang mengitai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus, mengalirlah air kecewa kegagalan.

Dari mata yang redup merenung Hari Akhirat yang dirasakan dekat, mengalirkan air mata insaf mengharap kemenangan, serta rindu akan RasulNya.“Penghuni Syurga itulah orang-orang yang menang.” (al- Hasr: 20)T

angis adalah basahan hidup,justeru:Hidup dimulakan dengan tangis, Dicela oleh tangis dan diakhiri dengan tangis.Manusia sentiasa dalam dua tangisan.  

Sabda Rasulullah s.a.w. “Ada dua titisan yang ALLAH cintai, pertama titisan darah para Syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takutkan ALLAH.”

Nabi Muhammad bersabda lagi : “Tangisan seorang pendosa lebih ALLAH cintai daripada tasbih para wali.” Oleh karena itu berhati-hatilah dalam tangisan, kerana ada tangisan yang akan mengakibatkan diri menangis lebih lama dan ada tangisan yang membawa bahagia untuk selama-lamanya. Seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik daripada Abid yang berangan-angan tentang Syurga mana kelak ia akan bertakhta.

Nabi bersabda : “Kejahatan yang diiringi oleh rasa sedih, lebih ALLAH sukai dari satu kebaikan yang menimbulkan rasa takbur.”

Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulamak dunia hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya.

Nabi Muhammad bersabda : “Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.”

Seorang Hukama pernah bersyair : “Aku heran dan terperanjat,melihat orang ketawa kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan,lebih banyak daripada perkara yang menyenangkan.”

Salafussoleh menangis walaupun banyak beramal,takut-takut tidak Diterima ibadatnya, kita ketawa walaupun sedar diri kosong daripada amalan.

Lupakah kitaNabi pernah bersabda : “Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa, akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis.”

Kita gembira jika apa yang kita idamkan tercapai. Kita menangis kalau Yang kita cita-citakan terabai. Nikmat disambut ria, kedukaan menjemput duka.

Namun,Allah s.a.w. telah berfirman : ” Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,pada hal ianya amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.” (AL BAQARAH : 216)

Bukankah Nabi pernah bersabda: “Neraka dipagari nikmat, syurga dipagari bala.”

Menangislah wahai diri, agar senyumanmu banyak di kemudian hari. Kerana engkau belum tahu, nasibmu dihizab kanan atau hizab kiri.

Di sana, lembaran sejarahmu dibuka satu persatu, menyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya bergantung kepada syafaat Rasulullah yang dikasihi Tuhan.

Kenangilah, sungai-sungai yang mengalir itu banjiran air mata Nabi Adam yang menangis bertaubat, maka suburlah dan sejahteralah bumi kerana terangkatnya taubat.

Menangislah seperti Saidina Umar yang selalu memukul dirinya dengan berkata:“Kalau semua masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orangitu.”

Menangislah sebagaimana Ummu Sulaim apabila ditanya : “Kenapa engkau menangis?” “Aku tidak mempunyai anak lagi untuk saya kirimkan ke medan Perang,” jawabnya.

Menangislah sebagaimana Ghazwan yang tidak sengaja terpandang wanita rupawan. Diharamkan matanya dari memandang ke langit seumur hidup,lalu berkata : “Sesungguhnya engkau mencari kesusahan dengan pandangan itu.

Ibnu Masud r.a.berkata : “Seorang yang mengerti al Quran dikenali waktu malam ketika orang lain tidur,dan waktu siangnya ketika orang lain tidak berpuasa, sedihnya ketika orang lain sedang gembira dan tangisnya di waktu orang lain tertawa. Diamnya di waktu orang lain berbicara, khusuknya di waktu orang lain berbangga, seharusnya orang yang mengerti al Quran itu tenang,lunak dan tidak boleh menjadi seorang yang keras, kejam, lalai, bersuara keras dan marah.

Tanyailah orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur : “Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami,kubur di hadapan kami,kiamat itu janjian kami, neraka itu memburu kami dan perhentian kami ialah ALLAH.”Menangislah di sini, sebelum menangis di sana!!!………….Wallahu a’lam… 

Iklan

21 Komentar

 1. Mei 24, 2007 pada 10:11 pm

  subhanalloh…

 2. missy said,

  Desember 15, 2007 pada 8:42 am

  I LOVE U ALLAH

 3. fauzi dragon ball said,

  Desember 23, 2007 pada 1:01 am

  ALLAHUAKBAR FAUZI SUKA BANGAT BACA NYA…..KALAU BISA KRM KE EMAIL FAUZI YA……..

 4. tharrye said,

  Maret 14, 2008 pada 1:44 am

  subhanallah…..ya Allah…..!!!!!!!!!!begitu indahnya hidup jika slalu mengingat-Mu….

 5. w. yogasara said,

  April 5, 2008 pada 2:13 pm

  Sekarang…
  ya Robbi.
  Cinta duniawi nggak kerasa jika kita
  memeluk MU.
  Subhanallah…

  kirim ke E-mail ku ya??
  BUat sebuah renungan,bagus banget.

 6. bakpao said,

  April 9, 2008 pada 1:16 pm

  Ya Allah….. Aq Baru menyadari Bahwa Cinta yang nyata adalah Hanya Cinta KepadaMu Robbi…

 7. fadli said,

  Mei 26, 2008 pada 10:12 am

  betapa bodohnya aku setelah tau penyesalan itu muncul di akhir kita melakukan hal yang nista, betapa seramnya andaikata di akhir masa ini terbaluti kekejian yang susah sekali untuk melepasnya, aku ini orang yang benar-benar bego kenapa ada sebuah penyesalan kalau suatu saat nanti akan terulang lagi. ihwan semuanya aku manusia biasa yang selalu kalut dalam naungan yang tak jelas tolong berilah pencerahan terhadap pribadi yang sudah bobrok ini agar tidak menjadi kayu yang rapuh karena termakan usia. Allah mungkin akan selalu menerima tobat setiap insan tapi pribadi ini dah rapuh sekali akankah akan terlihat segar dan pantas di lihat oleh Allah? tlong beri renungan ke e mail aku saudaraku

 8. ci ' ink said,

  Agustus 23, 2008 pada 2:35 am

  MAHA SUCI DAN AGUNG ENGKAU YA ALLAH
  SALAM DAN SALAWAT KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W
  SAUADARAKU TOLONG KIRIM KE EMAIL AKU YA
  SEBAGAI BAHAN RENUNGAN UNTUK MENGHADAPI BULAN SUCI
  RAMADHAN YANG SEBEBTAR LAGI AKAN DATANG
  TERIMA KASIH SEBELUMNYA.

 9. lia said,

  Agustus 1, 2009 pada 5:47 pm

  Ya ALLAH.. yg MAHA MENDENGAR lagi MAHA PEMBERI AMPUNAN…..ingin rasa nya jeritan PENYESALANku ini terdengar sampai di ketinggian LANGIT… dan di kedalaman BUMI…..
  atas DOSA-DOSA yg tlh aq perbuat selama ini….

  Astaghfirullaahal’adziim…Astaghfirullaahal’adziim…Astaghfirullaahal’adziim

 10. Myla said,

  Agustus 3, 2009 pada 7:24 am

  Cinta Sejati Hanyalah Milik Allah,

 11. dewi said,

  September 16, 2009 pada 2:28 am

  astaghfirullaahal adziim….. ya ALLAH… ternyata begitu banyak dosa yang aku perbuat……..saudaraku sebagai renungan dalam kehidupanku kirimi ke email aku ya

 12. M.nasir said,

  April 14, 2010 pada 10:42 am

  Allahu akbar……Allahu akbar…….Allahu akbar……saudaraku sbgai renungan tuk aku krim ke E-mail aku ya,Assalamu ‘alaikum.

 13. Rezkha said,

  April 24, 2010 pada 2:43 pm

  betapa terpesonanya diriku ketika membaca karya tulis yang begitu elok nan sempurna….terkadang ku ingin membuat karya yang sepert ini namun diri ini sadar bahwa diriku tak mampu tuk itu semua>>>………………..

 14. Emmy Sa Jeu said,

  Desember 15, 2010 pada 9:36 am

  subhanalloh….
  izin simpan catatan ini di FB saya ya… ^^
  makasih….

 15. fudhoil muhassabah said,

  Januari 2, 2011 pada 5:35 pm

  bagus saya suka

 16. ujang sayugo said,

  Januari 21, 2011 pada 12:35 pm

  ijin share ya, bagus banget menyentuh hati

 17. irawati said,

  April 6, 2011 pada 4:13 am

  Allah hu akbar

 18. Rizky said,

  April 15, 2011 pada 6:55 am

  Q Mengagumi Kata”mu

 19. Metty nteseo said,

  Mei 5, 2011 pada 5:27 am

  subbahanallah….trnyta slma ini hambamu telah Khilap Ya ROBB,,hamba ingin bertobat…sebelum kematian menjemput hamba,,hamba merasa manusia plg benar slma hidup hamba….Maafkanlah Hambamu Yg Hina Dina ini,,Ampunilan segala dosa2 Hamba……….Amien ya Robbil Alamienn

 20. parman said,

  Mei 13, 2011 pada 11:11 pm

  alhandulillah geresan tintamu sangat memukau dan menyentuh…
  air mata menetes deras ketika aku sadar akan dosaku padamu YA ROBBI
  9 tahun aku menyimpan ayatmu dalam lemariku berdosalah aku ampuni aku YA ROBBI
  terimakasih telah menyadarkanku….

 21. lugo said,

  Juni 26, 2011 pada 3:52 pm

  astagfirulloh……..
  sungguh cantikny puisi ni…..
  tapi mengapa dirini tak bisa merubahnya……..
  brilah hambamu ni jalan yg benar……..
  pikiran ni sungguh tak sampai tuk membacaxx…….


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: